A hordozás előnyei

MI IS AZ A BABAHORDOZÁS?

 

A babahordozás vagy „babywearing” az a tevékenység amellyel a szeretett picijét magához közel hordozza a rendelkezésére álló többféle stílusú babahordozóban, mint például a testreszabott hordozók, slingek, rugalmas vagy szőtt kendők. Az mozgásban lévő családoknak a babahordozás a szépség és a funkcionalitás csodálatos kombinációja! Viszonylag újdonságnak tekintik nyugaton, viszont a hordozók és a babahordozás már több ezer éve léteznek. A szülők a világ minden táján különböző szöveteket, sálakat és más módszereket alkalmaztak ahhoz, hogy gyermekükkel szoros kapcsolatban maradjanak miközben mindennapi munkájukat végzik. Ez még mindig a világ számos családjának általános gyakorlata, különösen azért, mert egyre több ember naponta fedezi fel a csecsemők hordozásának előnyeit.

 

 

A BABAHORDOZÁS ELŐNYEI

 

A babahordozás lehetővé teszi az ún. kenguru-gondoskodást, azaz a bőr-bőr kontaktus, amely számtalan előnnyel jár a baba számára: stabilizálja a testhőmérsékletet, jobb szív- és tüdőfejlődést és elősegíti a könnyebb szoptatást.
Már megállapították, hogy a hordozott babák kevésbé sírnak.
A babahordozás lehetővé teszi a szoptatást mozgás közben.
A baba hordozásakor a megfelelő pozíció hozzájárulhat a gerinc egészséges fejlődéséshez.
Pozitív érzelmi tapasztalatok, mint például a szemekkel való érintkezés és a gyermekkel való beszélgetés, hordozás közben, az alapjai a szellemi képességek és a szociális készségek fejlődésének.
A függőleges testhelyzet és a kisebb mozzanások hordozás közben, természetes módon masszírozhatják az emésztéssel összefőggésben lévő nyomáspontokat,  így segíthetnek a baba emésztésében.
Igazán hiszünk az oktatás fontosságában azoknak a családoknak, akik érdekeltek a gyermekeik hordozásában. Az oktatók illetve az oktatási csoportok rengeteg hasznos információval szolgálnak a szülőknek, beszélnek tapasztalataikról, és megtanítják nekik azokat a speciális készségeket, amelyek segítik őket gyermekeik hordozásában.